- Vanaf woensdag 1 maart kunnen belastingplichtigen de aangifte voor de inkomstenbelasting over 2022 indienen.
- De fiscus kreeg op de eerste aangiftedag al tienduizenden belastingaangiften binnen.
- Wel klagen mensen op social media over foutmeldingen met het inlogsysteem Digid.
- Lees ook: Zorgkosten als aftrekpost bij belastingaangifte? Zo hoog ligt de drempel bij inkomen tussen €20.000 en €100.000
Vanaf woensdag 1 maart kunnen miljoenen Nederlanders de aangifte voor de inkomstenbelasting over 2022 indienen. Wie dat digitaal wil doen, moet daarvoor z’n Digid-inlogcode gebruiken.
Het inlogsysteem DigiD blijkt woensdagochtend echter overbelast. Het lukte mensen niet om in te loggen om bijvoorbeeld hun belastingaangifte te doen.
Het lukte mensen woensdagmiddag iets vaker om in te loggen via DigiD om hun belastingaangifte te doen. Het systeem was echter nog steeds regelmatig overbelast.
“Het zou kunnen dat als wij tegelijkertijd inloggen dat het bij jou wel lukt en bij mij niet. Mocht het niet lukken dan adviseren wij om het op een later moment nog een keer te proberen”, zegt een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD. Op 2 en 3 maart is het volgens haar sowieso een stuk rustiger, waardoor er makkelijker ingelogd kan worden.
"DigiD is gedeeltelijk onbeschikbaar en dat komt omdat er veel meer verzoeken binnenkomen om in te loggen. Het gaat om 90 tot 110 verzoeken per seconde", aldus de woordvoerster. "Dat is een extreme hoeveelheid en veel meer dan verwacht. Dit hebben we niet eerder meegemaakt", vervolgt ze.
Wanneer het probleem is opgelost kan zij nog niet zeggen. "We zijn heel hard aan het werk om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen." De zegsvrouw wijst er overigens op dat DigiD wel werkt om in te loggen bij bijvoorbeeld het UWV of DUO.
De Belastingdienst had woensdagochtend om 07.00 al zo'n 60.000 belastingaangiften binnengekregen. De eerste aangifte kwam krap een minuut na middernacht binnen, meldt de fiscus.
Lees ook: Slimme aftrekposten voor de belastingaangifte 2022
Belastingaangifte 2022: zo kun je die indienen
Particulieren en ondernemers die daarvoor een oproep ontvingen van de Belastingdienst, hebben van 1 maart tot 1 mei de tijd om hun aangifte over vorig jaar in te leveren. Zo'n 7 miljoen particulieren en 1,8 miljoen ondernemers kregen de afgelopen weken een brief met die oproep.
De Belastingdienst biedt drie manieren om aangifte te doen. Dit kan online op Mijn Belastingdienst, met de aangifte-app of op papier. Ondernemers kunnen overigens geen gebruikmaken van de aangifte-app.
Doe je online of via de app aangifte, dan kan deze grotendeels al ingevuld zijn. Het is dan wel belangrijk om de vooraf ingevulde gegevens te controleren.
Is het bedrag aan inkomen bijvoorbeeld hoger dan op je jaaropgaaf staat, ga dan na of je nog een jaaropgaaf hebt ontvangen. Als je bijvoorbeeld in de ziektewet hebt gezeten, heb je naast loon ook een uitkering van het UWV ontvangen.